«ЗЕЛЕНІ» АУКЦІОНИ ГАРАНТОВАНОГО ПОКУПЦЯ: УСПІХ НА РИНКУ



Аукціони Гарантованого покупця з продажу відновлювальної енергії – це не тільки унікальний продукт на ринку та єдиний спосіб для бізнесу стати екологічним. Для нас це гарантовані мільярди гривень та вагомий внесок в екологізацію економіки на шляху до кліматичної нейтральності. Про вдалу ініціативу нашого державного підприємства та її внесок у розвиток енергетики – далі.

Вже пів року на ринку електроенергії України доступний унікальний продукт – купівля «зеленої» електроенергії на аукціоні. Ініціатор такої торгівлі за двосторонніми договорами – державне підприємство «Гарантований покупець». Завдяки таким аукціонам екологічно-відповідальні компанії та споживачі мають доступ до чистої електроенергії.

Чому «зелені» аукціони спіткав успіх на українському ринку електроенергії – читайте далі


Навіщо Гарантованому покупцю «зелені» аукціони?

Гарантований покупець довго відстоював своє право виходу на ринок двосторонніх договорів для продажу електроенергії з ВДЕ. Запровадження такого механізму мало стати еволюційним шляхом вдосконалення механізму підтримки «зеленої» енергетики в Україні. Ми очікували, що аукціони з продажу чистої електроенергії дозволять, зокрема: 

врівноважити співвідношення попиту та пропозиції на ринку; 

ефективно розвивати ринок двосторонніх договорів;

знизити витрати держави на компенсацію «зеленого» тарифу.

Як результат – всі згадані прогнози виправдалися: укладені договори сприяють зниженню небалансів. Обсяги електроенергії, які підприємство з жовтня виставляє на аукціон, раніше з високою ймовірністю «випадали» на балансуючий ринок. Через це, за Правилами ринку, від її реалізації підприємство отримувало мінімально можливий виторг, ще й із суттєвою затримкою. Від початку торгів підприємство отримало доступ до гарантованого доходу вже зараз. Виручені кошти невідкладно спрямовуються на розрахунки за «зеленим» тарифом. 


Результати торгів 

Дебютний аукціон з продажу електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) відбувся 5 жовтня 2020 року. За пів року таких аукціонів пройшло понад два десятки – торги відбуваються практично щотижня. За їх результатами Гарантований покупець вигідно продав понад як 1,9 млн МВт•год електроенергії з відновлювальних джерел. Це понад як 86 % від виставленого обсягу та більш як 25 % від прогнозного обсягу «зеленої» генерації. 

Якщо у перші три місяці аукціонів Гарантований покупець продавав від 100 до 200 тисяч МВт•год електроенергії на місяць, то у березні 2021 цей показник досягнув 443 тисяч МВт•год.

Зростають не тільки обсяги продажу, а й ціна реалізованої електроенергії. Середньозважена ціна збільшилася від 1311 грн/МВт•год у жовтні до 1511 грн/МВт•год у березні.

Всі без винятку торги – результативні!

Для аукціонів Гарантованого покупця характерні: 

високий відсоток продажу товарної продукції;

велика кількість учасників та переможців;

зростання ціни відносно стартової.

Останній пункт – це особливість аукціонів Гарантованого покупця. Торги розпочинаються зі стартової позиції, яка в результаті конкурентної боротьби зростає. Таким чином ми даємо ринку визначитися, за якою ціною купувати електричну енергію.


Читайте також: «ЗЕЛЕНІ» АУКЦІОНИ В УКРАЇНІ: ПІДСУМКИ ПЕРШОГО МІСЯЦЯ

ТРИ МІСЯЦІ «ЗЕЛЕНИХ» АУКЦІОНІВ В УКРАЇНІ: АНАЛІТИКА ТА ТЕНДЕНЦІЇ

Гарантований покупець працює над тим, щоб пропозиція максимально відповідала попиту учасників аукціону. Тому підприємство диверсифікує продукти, розмір лотів та тип навантаження. Такий підхід та ефективна торговельна стратегія забезпечують стабільно високі результати та сприяють головній меті торгів – максимізації прибутку.

За результатами аукціонів вже укладено сотні договорів, Переможцями торгів стали понад 60 учасників ринку. Серед них – оператор системи передачі, ПУП, ОСР, виробничі, комунальні підприємства та інші учасники ринку.


П'ять переваг аукціонів Гарантованого покупця:

Електрична енергія з відновлювальних джерел є більш привабливою завдяки своїй іміджевій складовій, попри дещо вищу її вартість у порівнянні з електроенергією, запропонованою на продаж іншими учасниками ринку. Разом з тим, це:

1. Єдиний доступний механізм купівлі «зеленої» електроенергії

2. Купівля у надійного продавця – державного підприємства

3. Розвиток іміджу екологічно-відповідальної компанії

4. Прозорі механізми взаємодії за укладеним договором

5. Можливість використання відновлюваної електроенергії у своїй роботі без придбання відповідного обладнання.


Де і як проходять аукціони

Електроенергія з ВДЕ за двосторонніми договорами продається на товарній біржі – «Українська енергетична біржа».

Основний документ, який визначає правила продажу «зеленої» електроенергії на біржі – це Порядок проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Крім того, для участі в аукціонах на ТБ «Українська енергетична біржа» як покупець необхідно ознайомитися з Регламентом організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії, укласти договір з біржею та пройти відповідну акредитацію.

Наголосимо, «зелені» аукціони Гарантованого покупця доступні для будь-якого учасника ринку електроенергії.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook