«ЗЕЛЕНІ» АУКЦІОНИ В УКРАЇНІ: ПІДСУМКИ ПЕРШОГО МІСЯЦЯ



5 жовтня 2020 року вперше в історії України, за ініціативи державного підприємства «Гарантований покупець», відбувся продаж «зеленої» електроенергії на біржовому аукціоні. Місяць потому підбиваємо перші підсумки торгівлі чистою електроенергією.

Як запровадили «зелені» аукціони?

Гарантований покупець отримав можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах завдяки двом нормативно-правовим актам: 

· Закону № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», 

· постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами» (далі – Порядок).

Маючи на меті підвищення ефективності торгівлі «зеленою» електроенергією 28 жовтня Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку. Це рішення дозволило підприємству самостійно визначати обсяги електроенергії для виходу на торги, враховуючи нестандартні продукти для аукціону.


Перший аукціон

Вже перший аукціон показав високу зацікавленість ринку до чистої електроенергії та засвідчив ефективність обраної Гарантованим покупцем торгівельної стратегії. Підприємство реалізувало 99,9 % виставленої товарної продукції. В торгах взяли участь понад як два десятки учасників, які в ході конкурентних торгів запропонували за електроенергію з ВДЕ на 35-52% більше від стартової ціни. Результативними стали і наступні аукціони.


Читайте також:

ЯК ВІДБУВАВСЯ ПЕРШИЙ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ПРОДАЖ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ З ВДЕ НА БІРЖІ

Аукціони Гарантованого покупця: перший місяць

Протягом жовтня 2020 року Гарантований покупець ініціював п’ять аукціонів з продажу відновлюваної електроенергії на біржі. Період постачання електроенергії – жовтень та листопад. Всі без виключення торги виявилися успішними та з високим відсотком реалізації виставленої товарної продукції.  Для збереження зацікавленості до аукціонів з боку максимальної кількості учасників до продажу пропонувалися ряд продуктів з лотами різних розмірів у різні години доби. Яскравою рисою таких аукціонів є суттєве зростання ціни відносно стартової, яка визначається відповідно до Порядку. 

Загалом за результатами перших п’яти аукціонів з продажу «зеленої» електроенергії на біржі Гарантованому покупцю вдалося реалізувати 256 115 МВт•год електроенергії з ВДЕ за середньозваженою ціною близько 1300 грн/МВт•год.



Результати біржової торгівлі Гарантованого покупця

Торговельна стратегія підприємства довела свою результативність. Двосторонні договори, які уклав Гарантований покупець, сприяли зниженню небалансів та отриманню додаткового доходу. 


Переваги аукціонів з продажу електроенергії з ВДЕ

Завдяки аукціонам Гарантованого покупця екологічно-відповідальні споживачі мають доступ до «зеленої» електроенергії. Таким чином національний ринок електроенергії продовжує свій шлях в обраному європейському векторі розвитку.

Електрична енергія з відновлювальних джерел є більш привабливою завдяки своїй іміджевій складовій, попри дещо вищу її вартість у порівнянні з електроенергією, запропонованою на продаж іншими учасниками ринку. 

Що пропонує Гарантований покупець: єдиний доступний механізм купівлі саме «зеленої» електроенергії; купівля у стабільного та надійного продавця; розвиток іміджу екологічно-відповідальної компанії; прозорі механізми взаємодії за укладеним договором; можливість використання відновлюваної електроенергії у своїй роботі без необхідності придбання відповідного обладнання. 

Звертаємо увагу, що взяти участь у торгах може будь-який учасник ринку електроенергії. Запрошуємо всіх зацікавлених долучатися до аукціонів Гарантованого покупця!


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook