ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ЗОСЕРЕДИВ ПРОДАЖ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА РИНКУ ДВОСТОРОННІХ ДОГОВОРІВ



У липні 2021 року державне підприємство «Гарантований покупець» продало понад 561 тисячу МВт-год електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) за двосторонніми договорами на біржі. Це показово одразу у декількох аспектах:

найбільший обсяг «зеленої» електроенергії, проданої на аукціоні у 2021 році. У попередні місяці такий обсяг наближався до 450 тисяч МВт-год;

найбільший обсяг продажу «зеленої» електроенергії на біржі від запровадження аукціонів;

ринок двосторонніх договорів – основний сегмент ринку, де продається електроенергія з відновлювальних джерел у липні 2021 року.

Зокрема, у липні Гарантований покупець продав на ринку двосторонніх договорів (561 тисяча МВт-год) більше електроенергії, ніж «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку (557 тисяч МВт-год).

Які чинники вплинули на досягнення таких показників?

сезонний фактор – обсяги виробництва «зеленої» електроенергії в літні місяці традиційно високі – з огляду на структуру ВДЕ-генерації та суттєву кількість сонячних станцій;

рекордний місяць – максимальна генерація електроенергії з ВДЕ у липні – цей місяць продемонстрував найбільші обсяги купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом за два роки роботи Гарантованого покупця;

покращення прогнозування Гарантованого покупця – запровадження в липні нова система прогнозування продемонструвала перші результати та дозволяє підприємству якнайкраще управляти свої торгівельним портфелем.

Раніше повідомлялося, що обсяги продажу електроенергії з ВДЕ за двосторонніми договорами зросли на понад як 40 % у II кварталі 2021 року та на 170 % відносно першого кварталу, в якому проводили відповідні торги.

Збільшення обсягів форвардних контрактів відповідає як провідним загальноєвропейським практикам, так і довгостроковій торгівельній стратегії підприємства. Це дозволяє гарантовано продати електроенергію, мінімізуючи небаланси, та отримати фіксовану ціну товару на визначений період.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ЗБІЛЬШУЄ ОБСЯГИ ПРОДАЖУ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА БІРЖІ

Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook