ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ЗАПРОВАДЖУЄ НОВУ СИСТЕМУ ПРОГНОЗУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ З ВДЕ



Державне підприємство «Гарантований покупець» постійно удосконалює прогнозування виробництва електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ). Принципово новий етап у цій роботі став можливим завдяки підтримці, яку підприємству надало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Результатом спільної діяльності підприємства та USAID ПЕБ у напрямку прогнозування стало залучення німецького провайдера з надання послуг прогнозування виробництва енергії з ВДЕ – enercast. Компанія працює у 20 країнах світу і надає прогнози генерації об’єктів на понад 180 ГВт встановленої потужності.

«Точне та достовірне прогнозування – один з пріоритетів Гарантованого покупцяМи зробили лише перший крок та реалізували невелику частину наших стратегічних планів у цьому напрямку. Результати, які ми наразі отримуємо, вдосконалюються щоденно. Це дозволяє якнайкраще управляти нашим портфелем та звести небаланси до мінімумуВ майбутньому система буде розширена та вдосконаленаі ми очікуємо, що це дозволить нам отримувати максимально точні прогнози на ринкуАналіз перших результатів дозволяє розраховувати на успіх»,  прокоментував Костянтин Петриковець, директор держпідприємства.

Для запуску нового процесу прогнозування Гарантований покупець зібрав додаткову необхідну інформацію щодо технічних особливостей та обладнання кожної з генеруючих установок виробників, що входять до його балансуючої групи. Фахівці підприємства обробили отримані масиви даних та адаптували їх відповідно до вимог нової системи прогнозування. Наразі завершується період тестування та інтеграції результатів прогнозування до програмного комплексу Гарантованого покупця.

Завдяки новій системі держпідприємство буде отримувати більш точні прогнози виробництва сонячної та вітрової генерації. Спеціальні алгоритми вже сьогодні опрацьовують великі масиви даних з урахуванням прогнозів погоди з різних джерел, географічного розташування генеруючих установок, історичних даних. В подальшому система прогнозування підприємства буде вдосконалюватись.

Гарантований покупець висловлює подяку всім сторонам, залученим у процес, та високо цінує таку співпрацю. Своєю чергою у USAID ПЕБ зазначили, що й надалі підтримуватимуть підприємство у підвищенні рівня ефективності прогнозування виробництва електроенергії з ВДЕ з використанням відповідних систем, а також відповідних показників його ринкової діяльності.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook