ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ЗБІЛЬШУЄ ОБСЯГИ ПРОДАЖУ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НА БІРЖІ



За підсумками першої половини 2021 року державне підприємство «Гарантований покупець» продало за двосторонніми договорами понад як 2 091 тисячу МВт•год електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ). Цей показник стало зростає щоквартально від початку такої торгівлі.

Зокрема, за результатами біржових аукціонів підприємству вдалося реалізувати:

понад 864 тисячі МВт•год –  у I кварталі 2021 року;

понад 1 227 тисяч МВт•год – у II кварталі 2021 року.

При цьому, в останньому кварталі 2020 року цей показник був на рівні близько 453 тисяч МВт•год. 

Таким чином, обсяги продажу електроенергії з ВДЕ за двосторонніми договорами зросли на понад як 40 % у II кварталі 2021 року та на 170 % відносно першого кварталу, в якому здійснювалася така торгівля. 

Якщо у перші три місяці аукціонів Гарантований покупець продавав від 100 до 200 тисяч МВт•год «зеленої» електроенергії на місяць, то влітку 2021 цей показник досягнув близько 440 тисяч МВт•год.

Збільшення обсягів продажу «зеленої» електроенергії на біржі – найяскравіший тренд, який наразі характерний для торгівельної діяльності підприємства.

Для аукціонів Гарантованого покупця характерні: 

стабільно високий відсоток продажу товарної продукції;

●     велика кількість учасників та переможців;

●     суттєве зростання ціни відносно стартової позиції.

Останній пункт – це особливість аукціонів Гарантованого покупця. Торги розпочинаються зі стартової ціни, яка в результаті конкурентної боротьби зростає. Таким чином покупці можуть самостійно визначитися з вартістю вуглецево-нейтральної електричної енергії.

Гарантований покупець постійно працює над тим, щоб пропозиція максимально відповідала попиту учасників аукціону. Тому підприємство вдосконалює позиції, розмір лотів, період постачання, тип навантаження тощо. Разом з тим, пропонуються й цілком нові для ринку продукти: як-то з динамічними обсягами або диверсифіковані за типом джерела енергії.


Аукціони Гарантованого покупця з продажу відновлювальної енергії – це не тільки унікальна пропозиція на ринку та спосіб для бізнесу стати екологічним. Для підприємства гарантовані мільярди гривень та вагомий внесок в декарбонізацію економіки на шляху до кліматичної нейтральності.


Читайте також:

«ЗЕЛЕНІ» АУКЦІОНИ ГАРАНТОВАНОГО ПОКУПЦЯ: УСПІХ НА РИНКУ ТРИ МІСЯЦІ «ЗЕЛЕНИХ» АУКЦІОНІВ В УКРАЇНІ: АНАЛІТИКА ТА ТЕНДЕНЦІЇ «ЗЕЛЕНІ» АУКЦІОНИ В УКРАЇНІ: ПІДСУМКИ ПЕРШОГО МІСЯЦЯ


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook