ЩОДО ПОГАШЕННЯ БОРГІВ ПЕРЕД ВИРОБНИКАМИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ З ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЗА РАХУНОК КОШТІВ «ЗЕЛЕНИХ» ОБЛІГАЦІЙ



Усі кошти, які надійшли від продажу НЕК «Укренерго» «зелених» облігацій, були перераховані Гарантованим покупцем виробникам «зеленої» електроенергії. Але зважаючи на те, що платіжні доручення були надані до банку в п’ятницю 12.11.2021 після закінчення операційного дня, зазначені кошти не надійшли в повному обсязі на рахунки виробників електроенергії з відновлювальних джерел в той же день.

В суботу 13.11.2021, на позачерговому засіданні Уряду був звільнений керівник ДП «Гарантований покупець» у зв’язку з непрофесіоналізмом та можливим завданням збитків підприємству внаслідок продажу значного обсягу електроенергії з боку Гарантованого покупця за завідомо заниженими цінами на користь окремих фінансово-промислових груп. Про це було повідомлено в той же день на офіційному порталі Кабінету Міністрів України.

Зважаючи на це, з метою недопущення можливих збитків підприємству, упередження загрози неправомірного перерахування коштів та зриву зобов’язань України перед міжнародними інвесторами у «зелену» енергетику, новим керівником, в понеділок, в перший же день роботи 15.11.21, був направлений лист до банку з проханням повернути, ще не перераховані кошти для аналізу платіжних доручень та підтвердження правомірності нарахованих сум платежів по кожному виробнику «зеленої» енергії.

На час отримання листа банком було вже опрацьовано платіжних доручень на суму 16,27 млрд грн. Залишок у сумі 3,04 млрд грн, який ще не був перерахований банком, було повернуто на рахунки ДП «Гарантований покупець».

На сьогодні, на виконання доручення КМУ від 15.11.21 №52694/0/1-21 працює міжвідомча робоча група з перевірки діяльності ДП «Гарантований покупець» стосовно купівлі-продажу електричної енергії та розрахунків з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел. За результатами перевірки буде здійснено остаточні розрахунки в межах всієї суми, що надійшла до ДП «Гарантований покупець» від продажу НЕК «Укренерго» «зелених» облігацій, як то передбачено законом та умовами залучення коштів.

ДП «Гарантований покупець» сумлінно виконує і буде продовжувати виконувати свої зобов’язання перед виробниками електроенергії з відновлювальних джерел та міжнародними інвесторами України.