ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ УСПІШНО ПРОДАЄ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГІЮ ЗА ДВОСТОРОННІМИ ДОГОВОРАМИ



Весь обсяг електричної енергії з відновлювальних джерел (ВДЕ), яку державне підприємство «Гарантований покупець» виставило на продаж, придбали на аукціоні. Торги відбулися 9 липня на Українській енергетичній біржі.

Гарантований покупець  продав понад 102 тисячі МВт•год  «зеленої» електроенергії з постачанням у серпні 2021 року.  В результаті конкурентної боротьби учасників аукціону ціна електроенергії за одним з продуктів зросла на 19 %, досягнувши значення у 1417 грн/МВт•год. Всього торги принесли державному підприємству більше 161 млн грн. 

Укладання довгострокових двосторонніх договорів дозволяє підприємству розраховувати на гарантовану реалізацію товару, що означає мінімізацію небалансів, отримання фіксованої ціни та, як наслідок, виручки. 

З метою мінімізації ризиків, таких як мінливість погоди, похибки в прогнозуванні та можливі обмеження виробництва з боку диспетчера системи, Гарантований покупець вдруге запропонував покупцям динамічні обсяги електроенергії. Відповідні умови договору передбачають можливість підприємства коригувати обсяги продажу в окремі години до 40 % у сторону зменшення.

Нагадаємо, наприкінці червня 2021 року Гарантований покупець успішно запустив новий для українського ринку електричної енергії продукт. Його мета – максимізувати обсяги реалізації чистої електроенергії за двосторонніми договорами, враховуючи ризики та особливості виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook