ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ДОСТУПНОЮ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЄЮ: ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ЗАПЛАТИВ ПОСТАЧАЛЬНИКАМ УНІВЕРСАЛЬНИХ ПОСЛУГ



Постачальники універсальних послуг (ПУП) отримали від державного підприємства «Гарантований покупець» компенсації послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів за травень 2021 року. Підприємство перерахувало ПУП понад 237 млн грн.

При цьому, для забезпечення потреб населення Гарантований покупець продав ПУП  3 370 тисяч МВт•год електричної енергії. 

Кількість ПУП, які отримують компенсації послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, залишається незмінною протягом 2021 року. За травень такі виплати отримали 15 із 25 постачальників. 

З початку року Гарантований покупець перерахував ПУП за Послуги понад 1,6 млрд грн. Завдяки цьому населення України може споживати електроенергію за сталими та доступними тарифами.


Контекст 

Гарантований покупець продає електричну енергію ПУП за двосторонніми договорами. Ціна продажу – фіксована; розраховується як різниця між середньозваженою фіксованою ціною на електричну енергію для побутових споживачів (встановленою Кабміном на рівні 1,68 грн/кВт•год) та тарифами на послуги з передачі, розподілу електроенергії та послуг ПУП (але не менш як 1 копійка за 1 кВт·год). Якщо розрахункове значення ціни, за якою ПУП купує електричну енергію, менше ніж 1 копійка за 1 кВт·год, Гарантований покупець фактично доплачує постачальникам за придбану електроенергію.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Механізм PSO в Україні: як населення забезпечують доступною електроенергією?


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook