НА РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ УКРАЇНИ – ІСТОРИЧНИЙ МІНІМУМ ЦІН

05 ЛИП 2021


В перші дні липня 2021 року на ринку «на добу наперед» (РДН) в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України зафіксовано різке зниження ціни електричної енергії. З 2 до 4 липня спостерігалось падіння середньозважених цін майже у чотири рази, а мінімальне значення досягло історичного мінімуму у 426 грн/МВт•год.

У п’ятницю, 2 липня, частка продажів трейдерів та постачальників на РДН суттєво збільшилась (до 53%) та перевищила продажі виробників електроенергії. У наступні дні також зросли обсяги заявок на продаж електроенергії, майже на 30% — з 98 674 МВтгод у п’ятницю до 125 365 МВтгод у неділю.

Негативний ціновий ефект підсилили як збільшені обсяги заявок на продаж, так і факт, що учасники ринку продовжили подавати їх у тих же обсягах за мінімальними цінами. Як наслідок – лавиноподібний обвал цін на РДН.


Раніше повідомлялось, що кризова ситуація з ціноутворенням на організованих сегментах ринку та її передумови пов’язані, серед іншого, з маніпулятивною поведінкою певних гравців. Крім того, невирішеним залишається також питання накопичення заборгованості за небаланси. 

Гарантований покупець наголошує на необхідності термінового врегулювання цінової ситуації на ринку і закликає невідкладно вжити заходи, запропоновані раніше, зокрема зробити РДН виключно спотовим індексом цін виробників, а торгівлю трейдерів врегулювати через прозору діючу біржу двосторонніх договорів.


Підприємство ретельно відстежує ситуацію на ринку та як активний учасник ринку залучений до експертного обговорення щодо її врегулювання. Гарантований покупець продовжує виконувати покладені на нього спеціальні обов’язки та дотримуватись всіх вимог чинного законодавства.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook