ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ КОМПЕНСУВАВ 1 МЛРД ГРН ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ



Компенсації послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів у 2021 році перевищили 1 млрд грн – таку суму державне підприємство «Гарантований покупець» сплатило постачальникам універсальних послуг (ПУП) у I кварталі. 

Зокрема, за березень Гарантований покупець заплатив 298 млн грн за послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачівЯк повідомлялося раніше, у лютому та січні цей показник становив 360 та 383 млн грн відповідно.

У березні Гарантований покупець продав ПУП 3 755 тисяч МВт•год електричної енергії. За офіційними даними, які постачальники надають підприємству, такі обсяги необхідні для забезпечення всіх побутових споживачів України. 

Виробники електроенергії, на яких покладено обов’язок забезпечувати населення доступною електроенергією, продали Гарантованому покупцю 3 705 тисяч МВт•год в ОЕС України. Додатково підприємство придбало електричну енергію для побутових споживачів у Бурштинському енергоострові.

У січні, березні та лютому компенсації від Гарантованого покупця отримують 15 із 25 постачальників універсальних послуг.


Контекст 

Гарантований покупець продає електричну енергію ПУП за двосторонніми договорами. Ціна продажу – фіксована; розраховується як різниця між середньозваженою фіксованою ціною на електричну енергію для побутових споживачів (встановленою Кабміном на рівні 1,68 грн/кВт•год) та тарифами на послуги з передачі, розподілу електроенергії та послуг ПУП (але не менш як 1 копійка за 1 кВт·год). Якщо розрахункове значення ціни, за якою ПУП купує електричну енергію, менше ніж 1 копійка за 1 кВт·год, Гарантований покупець доплачує постачальникам за придбану електроенергію.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook