ВРЕГУЛЮВАННЯ «ЗЕЛЕНИХ» НЕБАЛАНСІВ: що змінюється з 2021 року



З 1 січня 2021 року виробники електроенергії за «зеленим» тарифом несуть часткову відповідальність за небаланси. З огляду на такі зміни Гарантований покупець пояснює, як відбуваються відповідні розрахунки та здійснюється оплата. 


Підстава для запровадження відповідальності за небаланси

Відповідні зміни визначені положеннями Закону України «Про ринок електричної енергії» (зі змінами, внесеними  Законом України № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії»)

Нагадаємо, що до кінця 2020 року Гарантований покупець повністю відповідав за небаланси виробників за «зеленим» тарифом, які входять до його балансуючої групи.


Як розраховується відшкодування вартості врегулювання небалансу?

Алгоритм розрахунку передбачений у пунктах 9.3 та 9.4 Порядку купівлі гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел. Зокрема, розділ про Правила функціонування балансуючої групи гарантованого покупця містить формули, за якими визначається як обсяг, так і платіж за відшкодування вартості врегулювання небалансу.


Що необхідно для розрахунку?

Для розрахунку вартості небалансів Гарантований покупець має отримати таку інформацію:

· фактичний обсяг відпуску електроенергії (надається адміністратором комерційного обліку);

· прогнозований виробником за «зеленим» тарифом обсяг відпуску електричної енергії у розрахунковому періоді (надається безпосередньо виробниками);

· ціна електричної енергії на ринку «на добу наперед» (РДН) (оприлюднюється на сайті ДП «Оператор ринку»);

· ціна небалансу електричної енергії (оприлюднюється на сайті НЕК «УКРЕНЕРГО»).


Як виробник електроенергії може здійснити оплату Гарантованому покупцю?

Гарантований покупець буде виставляти виробникам електроенергії за «зеленим» тарифом акти приймання-передачі частки відшкодування вартості врегулювання небалансу електричної енергії гарантованого покупця. Цей акт – окремий від акту купівлі-продажу, за яким Гарантований покупець купує електроенергію у виробників з ВДЕ.


Яка періодичність оплати небалансів?

Відшкодування вартості небалансів відбувається щомісячно – за попередній розрахунковий період. Тобто перші рахунки виробникам електроенергії будуть виставлені у лютому – за січень. Обов’язковою передумовою є наявність всієї без винятку інформації, необхідної для розрахунку вартості небалансів.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook