УДОСКОНАЛЕННЯ УМОВ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВДЕ: ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ



1 серпня 2020 року набрав чинності Закон № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». Гарантований покупець підбиває підсумки першого місяця роботи за новими правилами. 

Підприємство очікувало, що завдяки імплементації Закону № 810-ІХ покращиться ситуація з оплатою придбаної електроенергії та розраховувало на стабілізацію в енергетиці. Попередні результати роботи у серпні свідчать про справдження прогнозів та оптимістичний тренд розвитку сектору.

Досягнуті результати:

Гарантований покупець продовжує здійснення планових платежів на придбану за «зеленим» тарифом електроенергії у визначені законодавством терміни;

підприємство значно збільшило обсяги розрахунків з виробниками ВДЕ – 100% за 20 днів серпня;

підприємство активно готується до запуску пілотного аукціону з продажу «зеленої» електроенергію за двосторонніми договорами.

Загалом з моменту набрання Законом чинності Гарантований покупець сплатив за «зеленим» тарифом 3,3 млрд грн.


Водночас, натепер залишаються невирішеними питання: 

· змін до законодавства, які дозволять провести пілотний аукціон з продажу «зеленої» електроенергію за двосторонніми договорами;

· повної оплати НЕК «Укренерго» Послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, яку надає Гарантований покупець;

· визначення джерел для погашення 40% заборгованості перед ВДЕ у 2020 році;

· розробки та імплементації механізмів протидії можливим маніпуляціям на ринку електроенергії тощо.

Нагадаємо, що Закон покликаний реалізувати ключові положення Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та інвесторами у ВДЕ. Документ передбачає, зокрема, зниження «зелених» тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, запровадження повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) тощо. 

Підприємство продовжує виконувати покладені на нього обов’язки та забезпечує державну підтримку виробників електроенергії з відновлюваних джерел.




Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook