Гарантований покупець очікує на вдосконалення умов підтримки ВДЕ



21 липня 2020 року народні депутати України на позачерговій сесії  Верховної Ради розглянуть проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (реєстр. № 3658). Цей документ – не лише результат Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів та інвесторами у ВДЕ, а й плідної спільної роботи Уряду, Міністерства енергетики, Антикризового енергетичного штабу, кращих експертів галузі. Це підсумок роботи, що тривала багато місяців, та пошуку шляхів виходу з енергетичної кризи. Законопроєкт 3658 – це консенсус, якого вдалося досягти значними зусиллями. Тепер ми очікуємо, що докладені зусилля нарешті принесуть свої плоди.

Майже від самого старту роботи нашого підприємства в новому ринку галузь електроенергетики поставала перед викликами. Були позови та спроби блокування виплат на користь Гарантованого покупця; несприятлива ринкова кон’юнктура призвела до кризи неплатежів на ринку. Стратегічні рішення з різних причин не були ухвалені вчасно, а проблеми та взаємні заборгованості накопичились немов лавина. Проте сьогодні немає сенсу концентруватися на тому, що не було зроблено. Наразі необхідно зосередитися на врегулюванні тієї ситуації, в якій опинився весь ринок електроенергії – і виробники електроенергії, і наше підприємство, та інші учасники ринку. Всі ми є ланками одного ланцюга.



Першим та вкрай важливим кроком для розв’язання задачі «із зірочкою» є ухвалення законопроєкту щодо вдосконалення умов підтримки ВДЕ і якнайскоріше набрання чинності цим документом.



     Навколо законопроєкту 3658 було безліч обговорень та розмов. Різні зацікавлені сторони створювали міфи навколо нього, дискредитували галузь «зеленої» енергетики (яка, між іншим, є нашим майбутнім, що неминуче настане) та провокували наростання соціальної напруги. У професійному середовищі існує думка, що прийняття законопроєкту бойкотують – до другого читання було внесено близько 1300 поправок. Беззаперечним є факт: ситуація є критичною, а якнайшвидше прийняття законопроєкту до початку літньої перерви в роботі Парламенту є вкрай необхідним. 

Енергетика України більше не в змозі терпіти, гальмування у цьому питанні далі неприпустимі. Ми вже маємо кризу, що торкнулась усіх учасників ринку. Подальша невизначеність матиме ще більш катастрофічні наслідки аж до паралізації роботи всього ринку електричної енергії України, можливих банкрутств енергетичних підприємств, масових відключень споживачів, в тому числі й населення.

Гарантований покупець неодноразово звертався до Міністерства, Регулятора, депутатів за сприянням у вирішенні критичної ситуації, що склалася на ринку електроенергії. Зараз ми як ніколи розраховуємо на підтримку Парламенту.

Голосування за законопроєкт 3658 є необхідною передумовою, щоб уникнути арбітражних позовів до держави Україна. Це рішення парламентарів слугуватиме стартом стабілізації ситуації в енергетичному секторі, надасть можливість отримання фінансової допомоги від міжнародних інституційних інвесторів для погашення боргів. Сподіваємося, що очікувана підтримка вдосконалення умов підтримки ВДЕ розпочне серію ухвалення комплексних та, що не менш важливо, своєчасних рішень для нормалізації функціонування всієї галузі національної енергетики.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook