Костянтин Петриковець: Електроенергія, яку купує і продає Гарантований покупець, обліковується окремо



Державне підприємство «Гарантований покупець» відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та постанов Кабінету Міністрів України (№641 від 26.04.2019 та №483 від 05.06.2019) виконує покладені на нього спеціальні обов’язки. До таких спеціальних обов’язків Гарантованого покупця належать, зокрема:

     надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів – PSO для населення;

     купівля електричної енергії за «зеленим» тарифом.

 

Таким чином, підприємство має два види спецобов’язків. Відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності зі здійснення функцій гарантованого покупця, це різні види діяльності, облік за якими ведеться окремо.

 

«Вся електроенергія, яку купує і продає Гарантований покупець, обліковується окремо. Такий підхід дає нам змогу враховувати кожну позицію доходів з різних джерел та витрат за різними напрямками», – пояснив керівник держпідприємства Костянтин Петриковець. 

 

Таким чином, підприємство купує електроенергію на виконання зазначених спеціальних обов’язків. Розрахунок за товарну продукцію відбувається коштами, отриманих за відповідним видом діяльності. Тобто на розрахунки з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) Гарантований покупець спрямовує кошти, отримані від реалізації електроенергії з ВДЕ на організованих ринках. Різниця між вартістю електроенергії за «зеленим» тарифом та виручкою від її продажу на ринку покривається за рахунок послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, яку Гарантований покупець надає оператору системи передачі (ОСП).

Для виконання спеціальних обов’язків із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів – PSO для населення – Гарантований покупець купує на спеціалізованих аукціонах електричну енергію, вироблену на атомних- та гідроелектростанціях у визначених законодавством обсягах, та здійснює її продаж (крім обсягів електроенергії, необхідних для забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів), на організованих сегментах ринку. Оплата виробникам електроенергії – ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» – здійснюється за рахунок коштів, які надходять від постачальників універсальних послуг, та коштів, отриманих від продажу електроенергії на організованих сегментах ринку.


З початку роботи нового ринку і до кінця 2019 року Гарантований покупець своєчасно оплачував електроенергію ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго»  відповідно до умов укладених договорів.

Як повідомлялось, починаючи з січня на ринку «на добу наперед» спостерігалися негативні тенденції, пов’язані із перевищенням пропозиції над попитом на електроенергію, і, як наслідок, стрімке зниження обсягів та цін продажу електроенергії підприємством. Це призвело до значного зниження обсягів продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, кошти від продажу на яких надходять щоденно, та до продажу електроенергії на балансуючому ринку, кошти від продажу на якому надходитимуть не раніше, ніж через 45-60 діб. Така негативна ситуація призвела до перевищення витрат підприємства над доходами за результатами діяльності з виконання спеціальних обов’язків у січні–лютому, дефіциту грошових коштів та, відповідно, до несвоєчасної оплати електричної енергії. Відповідно до статті 9розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» різниця між доходами та витратами з діяльності з PSO враховується при розрахунку вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Наразі Гарантований покупець вживає заходів в частині врегулювання питання розрахунків з виробниками електричної енергії.


Зазначимо, що протягом березня підприємство дотримується термінів оплати електричної енергії, передбачених договірними умовами, та  продовжує виконувати спеціальні обов’язки, зокрема забезпечувати доступність електричної енергії для побутових споживачів.





Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook