ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ СПРОСТОВУЄ ІНФОРМАЦІЮ ПРО НЕЕФЕКТИВНУ ТОРГІВЛЮ

10 ВЕР 2021


Державне підприємство «Гарантований покупець» оприлюднює офіційну позицію щодо звинувачень у вибірковому продажу «дешевої електричної енергії» в ході аукціонів на біржі. Для цього наводимо факти, що повністю спростовують безпідставну та викривлену інформацію про торгівельну діяльність підприємства.

Наші принципи – відкритість та прозорість

Аукціони Гарантованого покупця з продажу «зеленої» електроенергії на біржі – відкриті, прозорі та конкурентні.

Підприємство широко анонсує кожен аукціон та запрошує долучитися будь-якого учасника ринку електричної енергії. Так само публікується інформацію про результати торгів. Перелік переможців аукціону – відкриті дані, з якими може ознайомитися будь-хто зацікавлений.

Власне принцип аукціону виключає можливість продавця знати до завершення торгів, кому він продає електроенергію. Так само  виключається можливість оприлюднювати обсяги електроенергії, що в результаті торгів продані окремому переможцю. Така інформація двостороннього договору – комерційна таємниця. 

Від початку продажу електроенергії з відновлювальних джерел на біржі на аукціонах Гарантованого покупця електроенергію придбали майже сто різних компаній.

Висновок: тези про купівлю основних обсягів конкретними учасниками ринку – безпідставні.


Обсяги та періоди постачання електроенергії – адекватні

Перший аукціон з постачання електроенергії понад місяць відбувся 30 липня 2021 року. Причина у тому, що раніше законодавче поле не давало Гарантованому покупцю такої можливості. Відповідне право підприємство отримало після ухвалення постанови Кабінету міністрів України № 650. Збільшення термінів довгострокових договорів підвищило конкурентоспроможність Гарантованого покупця на ринку форвардних контрактів серед інших продавців.

Аукціон 30 липня 2021 року – найбільший за обсягом через тривалий період постачання: продано близько 830 тисяч МВт•год на чотири місяці. У перерахунку на місяць постачання це 207,5 тисяч МВт•год на кожний період. Для порівняння: максимальний обсяг реалізації електроенергії в ході одних торгів на один місяць був зафіксований на торгах у травні – майже 267 тисяч МВт•год.

Висновок: припущення про надмірні обсяги продажів окремого аукціону спростовується фактами.


Ціни на аукціонах Гарантованого покупця – завжди вище стартових

По-перше, стартова ціна, за якою Гарантований покупець виставляє електроенергію на продаж, формується на рівні не нижче середньозваженої ціни продажу за двосторонніми договорами серед інших державних виробників на біржі. По-друге, торги завжди відбуваються на підвищення ціни. В результаті конкурентної боротьби учасників аукціону 30 липня ціни відносно стартової зросли до +35 %.

 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення про підвищення прайс-кепів через декілька днів після оголошення аукціону разом із стартовими цінами. В той же час, внесення змін до ініційованого аукціону неможливе за 48 годин до його початку.

Середньозважена ціна, яка сформувалась на аукціоні Гарантованого покупця 30 липня – 1 496 грн/МВт•год:

на 27 % більша, ніж місячний індекс базового навантаження ринку двосторонніх договорів ОЕС України;

на 3,6 % вища, ніж середньозважена ціна на ринку «на добу наперед» (РДН) у липні.

Водночас, загальний небаланс за серпень 2021 року – 6 %, не  законтрактований через об’єктивні причини – зокрема, обмеження генерації ВДЕ з боку НЕК «Укренерго» в оперативному режимі у добу постачання, відхилення в прогнозуванні відпуску електроенергії через специфіку виробництва ВДЕ тощо.

Висновок: Гарантований покупець реалізує електроенергію за вигідними цінами, що формуються в результаті конкурентної боротьби, а стратегія підприємства завжди направлена на максимізацію доходу.


Зважаючи на всі наведені факти Гарантований покупець в черговий раз закликає користуватись виключно перевіреною достовірною інформацією з офіційних незаангажованих джерел та спростовує окремі судження про неефективну торгівлю. 


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook