ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ КОМПЕНСУВАВ МАЙЖЕ 2 МЛРД ГРН ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ



Компенсації послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів у 2021 році наблизились до млрд грн – таку суму державне підприємство «Гарантований покупець» сплатило постачальникам універсальних послуг (ПУП) у першій половині 2021 року.  Завдяки цьому населення України може споживати електроенергію за сталими та доступними цінами.

Зокрема, за червень Гарантований покупець заплатив постачальникам 250 млн грн. Раніше повідомлялося, що підприємство перерахувало ПУП за:

січень – 383 млн грн;

лютий – 360 млн грн;

березень – 357 млн грн;

квітень – 326 млн грн;

травень  – 285 млн грн.

За перші шість місяців року Гарантований покупець реалізував ПУП 21 940 тисяч МВт•год електричної енергії для потреб населення. За офіційними даними, які постачальники надають підприємству, такі обсяги необхідні для забезпечення всіх побутових споживачів України. Своєю чергою виробники електроенергії, на яких покладено обов’язок забезпечувати населення доступною електроенергією, продали Гарантованому покупцю за цей період 21 151 тисячу МВт•год в ОЕС України.

Протягом першої половини поточного року компенсації від Гарантованого покупця отримують 15 із 25 постачальників універсальних послуг.

Контекст 

Гарантований покупець продає електричну енергію ПУП за двосторонніми договорами. Ціна продажу – фіксована; розраховується як різниця між середньозваженою фіксованою ціною на електричну енергію для побутових споживачів (встановленою Кабміном на рівні 1,68 грн/кВт•год) та тарифами на послуги з передачі, розподілу електроенергії та послуг ПУП (але не менш як 1 копійка за 1 кВт·год). Якщо розрахункове значення ціни, за якою ПУП купує електричну енергію, менше ніж 1 копійка за 1 кВт·год, Гарантований покупець доплачує постачальникам за придбану електроенергію.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook