ЧАСТКА ВІДШКОДУВАННЯ НЕБАЛАНСІВ ГАРАНТОВАНОГО ПОКУПЦЯ ЗМІНЮЄТЬСЯ: з чим це пов'язано?



Виробники за «зеленим» тарифом констатують зростання величини рахунків вартості врегулювання небалансів електричної енергії. Таке зростання дійсно має місце. Разом з тим вважаємо за потрібне роз’яснити, з чим саме пов’язана така ситуація.

Перші акти з відшкодування частки небалансів Гарантований покупець виставив у лютому 2021 року – за січень. Тоді частка вішкодування небалансу Гарантованого покупця за першу половину місяця розраховувались за так званою «старою» формулою. З метою її вдосконалення та актуалізації НКРЕКП ухвалила постанову від 15.01.2021 № 46, яка регулює новий порядок розрахунку частки відшкодування небалансів гарантованого покупця.

Починаючи з 16 січня розрахунки здійснюються вже за новою формулою, яка включає дані про:

· всі враховані відхилення виробника;

· обсяг невідпущеної електричної енергії через виконання команд ОСП на зменшення навантаження;

· коефіцієнт ціни небалансу, визначений згідно з Правилами ринку.

Окрім цього, підприємство фіксує зростання обсягів виробництва електроенергії з відновлювальних джерел, пов’язане з впливом сезонних факторів (сонячна активність, підвищена водність річок, погодні умови, тощо). Додаткового – з початку року введено в експлуатацію близько 600 МВт потужностей з виробництва чистої електроенергії.

Комплексний вплив зазначених факторів не міг не призвести до збільшення обсягів небалансів всієї балансуючої групи Гарантованого покупця.

Отже ключовими чинниками, що спричинили зростання обсягів відшкодування частки небалансів електричної енергії для виробників з ВДЕ можна вважати наступні:

· фактор сезонності;

· зростання обсягів нових потужностей «зеленої» енергетики;

· недосконале прогнозування окремих виробників електроенергії;

· неналагоджена взаємодія виробників з альтернативних джерел з ОСП.

Окремо слід зазначити позицію підприємства стосовно включення до структури формули відшкодування частки небалансів торгівельної діяльності гарантованого покупця. Попри заяви окремих учасників ринку стосовно негативно впливу останньої заявляємо, що такі твердження не відповідають дійсності.

Головною метою торгівельної стратегії підприємства є максимізація прибутку. Елементи стратегії включають в себе торгівлю за форвардними контрактами, участь в усіх сегментах спотового ринку, хеджування ризиків (як цінових, так і таких, що стосуються обсягів електроенергії). Всі без винятку кошти спрямовуються на виплати за «зеленим» тарифом і дають можливість підприємству виконувати свої зобов’язання навіть в умовах величезної заборгованості ОСП. 

         Нагадаємо, 15 січня 2021 року НКРЕКП ухвалила постанову від 15.01.2021 № 46, затвердивши зміни до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність гарантованого покупця та купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом». Документ набрав чинності 16 січня 2021 року.


Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook