ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ДОЛУЧИВСЯ ДО ЕКСПЕРТНОГО ОБГОВОРЕННЯ ПИТАННЯ НЕБАЛАНСІВ ВДЕ



18 лютого 2021 року за участі державного підприємства «Гарантований покупець» відбувся вебінар «Компенсація небалансів виробниками ВДЕ та аналіз вартості небалансів у разі виходу із балансуючої групи Гарантованого покупця». Організатори заходу – юридична фірма Asters, Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) та Інститут електродинаміки НАН України.

Головною темою заходу став огляд чинного законодавства в частині відповідальності виробників з ВДЕ за небаланси.

Геннадій Іванов, заступник директора Гарантованого покупця з торгівельних операцій, нагадав, що до початку 2021 року виробники за «зеленим» тарифом не відповідали за небаланси, а Гарантований покупець, як сторона, відповідальна за баланс, ніс повну фінансову відповідальність за небаланси ВДЕ


«Наприкінці минулого тижня ми вперше направили виробникам електроенергії акти приймання-передачі частки відшкодування вартості врегулювання небалансів. Можемо констатувати, що із запровадженням фінансової відповідальності за небаланси прогнозування виробників однозначно покращилося».


Також на вебінарі обговорили вплив ВДЕ на результати роботи ринку «на добу наперед» (РДН). 

Експертні розрахунки показали, що у моделі, де на ринку наявні виробники з ВДЕ з державною підтримкою, ринкова ціна електричної енергії через демпінгову поведінку цих виробників може знизитися до економічно необґрунтованого рівня відносно інших виробників.


В контексті огляду законодавчих ініціатив щодо дозволу виходу ВДЕ з балансуючої групи гарантованого покупця зазначили, що запровадження такої світової практики може підвищити конкуренцію на ринку. Разом з тим існують значні ризики, зокрема суттєве викривлення ринкових індикативів.

Представник Інституту електродинаміки НАН України Ігор Блінов презентував результати моделювання економічної доцільності виходу виробників електроенергії з балансуючої групи Гарантованого покупця. Так, розрахунки показали, що вартість небалансів для виробника електроенергії за умови виходу з балансуючої групи може бути втричі вищою (переглянути презентацію).

Експерти дійшли спільного висновку, що формула розрахунків компенсації небалансів дає стимул виробникам з ВДЕ покращувати власні прогнози. При цьому аналіз вартості похибки прогнозу показав, що вихід окремих виробників із балансуючої групи Гарантованого покупця наразі є невигідним.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook