ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ ВДАЛО ПРОВІВ ДЕБЮТНИЙ АУКЦІОН З ПРОДАЖУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ З ВДЕ



На українському ринку електричної енергії відбулась визначальна подія – успішно проведено перший в історії України аукціон з продажу «зеленої» електроенергії на біржі. Торги відбулися 5 жовтня 2020 року на ТБ «Українська енергетична біржа». Ініціатор аукціону – державне підприємство «Гарантований покупець».


З метою залучення максимальної кількості учасників та задоволення їх потреб Гарантований покупець на пілотному аукціоні запропонував до продажу декілька продуктів – з лотами різних розмірів у різні години доби. Відповідна торговельна стратегія та унікальність запропонованого продукту в комплексі забезпечили високу результативність:

· в аукціоні взяли участь близько 30 учасників;

· чотири з шістьох позицій продані у повному обсязі; 

· за всіма продуктами вдалося досягти значного підвищення ціни.

Відзначимо, що покупці в ході конкурентних торгів запропонували за чисту електроенергію на 35-52% більше від стартової ціниПраво на купівлю такої електричної енергії отримали усі учасники, що пройшли відповідну реєстрацію на біржі.

Загалом підприємство реалізувало майже 32 тисячі МВт•год (99,9 %) виставленої товарної продукції.

Аукціон показав високу зацікавленість ринку до чистої електроенергії та засвідчив правильність виходу Гарантованого покупця з електроенергією з ВДЕ на ринок двосторонніх договорів. Завдяки аукціону Гарантованого покупця екологічно-відповідальні споживачі отримали доступ до «зеленої» електроенергії майбутнього. Таким чином національний ринок електроенергії продовжує свій шлях в обраному європейському векторі розвитку.

Електрична енергія з відновлювальних джерел є більш привабливою завдяки своїй іміджевій складовій, незважаючи на дещо вищу її вартість порівняно з електроенергією, запропонованою на продаж іншими учасниками ринку. 

Нагадаємо, державне підприємство «Гарантований покупець» отримало можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах завдяки спільній роботі Міністерства енергетики, Кабміну, підтримки Верховної Ради. Зокрема, Закону № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», а також постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами», розробленій Міністерством енергетики України.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook