Уряд змінив підхід до забезпечення населення доступною електроенергією



5 cерпня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Проєкт розроблено Міністерством енергетики України та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за участі виконавців спеціальних обов’язків – державного підприємства «Гарантований покупець», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго».

Цей документ регулює механізм забезпечення потреб побутових споживачів у доступній електроенергії – PSO для населення. При цьому, держава через Гарантованого покупця та виробників електроенергії продовжить постачати електроенергію українцям за фіксованими тарифами (які набрали чинності у травні 2017 року).

Ключові зміни


У п’ятій редакції Положення формується новий підхід «перехідного» PSO на ринку електроенергії. Документ передбачає, що:

зменшується обсяг продажу атомної електроенергії Гарантованому покупцю: з 80% до ≈ 50-55% (до обсягів, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів в торговій зоні «ОЕС України»);

зменшується обсяг продажу гідроенергії Гарантованому покупцю: з 35% до 30%;

ціна продажу атомної та гідроенергії Гарантованому покупцю фіксується на рівні 10 грн/МВт•год.

Очікується, що за «перехідного» PSO зменшиться надмірний профіцит пропозиції електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН), як наслідок – знизяться обсяги небалансів. На думку авторів нової редакції Положення, це сприятиме стабілізації взаємних розрахунків між учасниками ринку та покращенню фінансового стану державних підприємств.

Зазначимо, що рішення Уряду ухвалене з триденним доопрацюванням та ще не набуло чинності.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook