Гарантований покупець звернувся до Регулятора щодо сприяння виконанню фінансових зобов’язань Укренерго перед підприємством



Державне підприємство «Гарантований покупець» звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо вжиття заходів для врегулювання ситуації із погашенням заборгованості ПрАТ «НЕК «Укренерго» перед держпідприємством.

 

Зазначимо, що станом на 6 квітня 2020 року несплачені фінансові зобов’язання НЕК «Укренерго» перед Гарантованим покупцем досягли 5,7 млрд грн. Накопичена заборгованість за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел унеможливлює повні та своєчасні розрахунки Гарантованого покупця з виробниками електричної енергії. 

 

У листі до Регулятора детально викладено порядок взаємовідносин НЕК «Укренерго» з Гарантованим покупцем. Зокрема, згідно з умовами договору про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, укладеного між Гарантованим покупцем та НЕК «Укренерго», вартість та порядок оплати визначаються відповідно до вимог Порядку купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом. Оператор системи передачі (ОСП) як замовник послуги зобов’язаний у повному обсязі здійснювати оплату вартості послуги. Наявність зазначеної заборгованості свідчить про невиконання НЕК «Укренерго» своїх фінансових зобов’язань.

 

Зауважимо, Гарантований покупець направляв до НЕК «Укренерго» низку претензій про погашення заборгованості за Договором про надання послуг. Власне Регулятор також неодноразово наголошував на необхідності дотримання порядку здійснення платежів та оплати заборгованості НЕК «Укренерго».

 

Крім того, НЕК «Укренерго» як ОСП здійснює свою діяльність відповідно до вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії. За Ліцензійними умовами ліцензіат повинен, зокрема, «виконувати функції, пов’язані з покладенням на нього спеціальних обов’язків із забезпечення загальносуспільного інтересу зі збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел», а також «придбавати для забезпечення загальносуспільних інтересів послуги, які надаються на обов'язковій основі суб’єктами ринку на підставах договору». У зверненні Гарантований покупець акцентує увагу Регулятора на тому, що недотримання порядку розрахунків НЕК «Укренерго» з Гарантованим покупцем мають ознаки порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії.

 

Недотримання НЕК «Укренерго» положень Закону України «Про ринок електричної енергії», Порядку купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, Договору про надання послуг в частині своєчасності розрахунків призводить до критичної ситуації на ринку електричної енергії.

 

Гарантований покупець закликає НКРЕКП взяти участь в урегулюванні платіжно-розрахункових відносин між підприємством та НЕК «Укренерго» в межах його повноважень. Крім того, підприємство пропонує Регулятору здійснити перевірку діяльності ОСП у частині розрахунків за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. 

 

Масштабність проблеми та її негативні наслідки для учасників ринку електроенергії потребують термінових дій та залучення всіх зацікавлених сторін.




Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook