Щодо фінансових зобов’язань ПрАТ «НЕК «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець»



На 30 березня 2020 року борг ПрАТ «НЕК «Укренерго» перед державним підприємством «Гарантований покупець» досягнув 5,7 млрд грн.

 

Наразі накопичуються повністю або частково невиконані фінансові зобов’язання оператора системи передачі (ОСП) – НЕК «Укренерго» – за послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, надані Гарантованим покупцем за три місяці поточного року.

 

Загальна сума оперативної заборгованості охоплює несплачені зобов’язання за:

 

     січень – 0,5 млрд грн;

     лютий – 2,6 млрд грн;

     березень – 2,6 млрд грн.

 

Наголошуємо, порушення порядку оплати послуг, що надаються Гарантованим покупцем – у частині розмірів та строків оплат – спричиняє унеможливлення повних та своєчасних розрахунків державного підприємства з виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом.

 

Гарантований покупець веде претензійно-позовну роботу щодо стягнення оплати з НЕК «Укренерго» за послуги, надані держпідприємством у 2020 році в межах виконання спеціальних обов’язків (згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26 квітня 2019 року № 641).

 

Нагадаємо, на Гарантованого покупця покладено спеціальні обов’язки із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. На виплати за «зеленим» тарифом Гарантований покупець спрямовує дохід від продажу електроенергії з ВДЕ на ринку, а також різницю між доходами та витратами, отриману в результаті виконання інших спецобов’язків (забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів). Для покриття різниці між вартістю електроенергії за «зеленим» тарифом та фінансовим результатом Гарантований покупець надає послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел ОСП — ПрАТ «НЕК «Укренерго». 




Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook