Відповіді на питання, які найчастіше ставлять Гарантованому покупцю



Відкриваємо нову рубрику – «Питання до Гарантованого покупця». У наших відповідях ми будемо давати чіткі та зрозумілі роз’яснення про роботу підприємства, розрахунки з виробниками електроенергії, а також ситуацію на ринку електричної енергії тощо. Для першої серії ми зібрали низку питань, які нам ставлять найчастіше, та вичерпно на них відповідаємо. Наводимо факти, цифри та надаємо інформацію виключно з перевірених джерел.

 

1.   Який борг Гарантованого покупця перед виробниками електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ)?

 

На початок липня 2020 року загальна сума невиконаних зобов’язань Гарантованого покупця перед ВДЕ складає близько 16 млрд грн. Це кошти, які необхідно сплатити за електроенергію, вироблену в березні–червні 2020 року. Продукцію за 2019 рік, а також за січень–лютий 2020 року, Гарантований покупець оплатив на 100%.

 

2.   Який рівень розрахунків Гарантованого покупця з «зеленою» генерацією? Де можна отримати цю інформацію?

 

На 1 липня 2020 року рівень розрахунків Гарантованого покупця з «зеленою» генерацією такий:

-       за 2019 рік (1 липня – 31 грудня 2019) – 100%, сплачено 15,8 млрд грн;

-       за 2020 рік (1 січня – 30 червня 2020 року) – 29%, сплачено 6,5 млрд грн, за січень та лютий сплачено 100%.

         

Актуальна інформація щодо розрахунків розміщена на сайті Гарантованого покупця, регулярно оновлюється та доступна в режимі 24/7 за посиланням https://bit.ly/gpee-payment


 

3.   З яких причин виникла заборгованість перед виробниками електроенергії з ВДЕ?

 

Основна причина несвоєчасного виконання зобов’язань – заборгованість ПрАТ «НЕК «Укренерго» за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. НЕК «Укренерго» порушує порядок оплати послуг Гарантованому покупцю: загальний борг НЕК «Укренерго» на початок липня 2020 року наближається до 20 млрд грн.

 

4.   Коли Гарантований покупець матиме можливість погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з ВДЕ?

На рівні Уряду, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, працює Антикризовий енергетичний штаб, який розробив низку заходів  для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з ВДЕ. 

Для того, щоб виплатити кошти генерації, Гарантований покупець має отримати оплату послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, яку підприємство надає оператору системи передачі (ОСП) ПрАТ «НЕК «Укренерго». Зазначена послуга — законодавчо визначене джерело для виплат за «зеленим» тарифом. Вартість послуг, наданих Гарантованим покупцем з початку роботи ринку електроенергії по травень 2020 року, вже затверджено НКРЕКП. Тож повний розрахунок з ВДЕ стане можливим після того, як підприємство отримає кошти за надані послуги. Погашення заборгованостей з боку НЕК «Укренерго» є основним джерелом коштів для виконання зобов’язань Гарантованого покупця з оплати придбаної електроенергії.

5.   Коли Гарантований покупець зможе здійснювати поточну оплату електроенергії за «зеленим» тарифом у повному обсязі? 

За стабілізації роботи ринку електроенергії та при виконанні НЕК «Укренерго» зобов’язань з оплати Послуги, також оплати за врегулювання небалансів, Гарантований покупець матиме можливість здійснювати поточну оплату електроенергії за «зеленим» тарифом у повному обсязі.

Держава вживає заходів для стабілізації роботи ринку електричної енергії. Підготовлена низка відповідних законодавчих та нормативно-правових актів, спрямованих на стабілізацію роботи ринку електроенергії. Найскоріше ухвалення цих документів дозволить забезпечити розрахунки за «зеленим» тарифом

6.   Коли власникам домашніх СЕС оплатять згенеровану електричну енергію?

         

Гарантований покупець згідно з законодавством НЕ викуповує електроенергію, згенеровану приватними домогосподарствами. Виплати власникам домашніх СЕС здійснюють постачальники універсальних послуг. З цієї причини відповідь на це питання поза межами компетенції Гарантованого покупця.

 

7.   За яким принципом Гарантований покупець розподіляє кошти, які отримані від продажу енергії з ВДЕ та енергії, придбаної на виконання PSO?

Облік коштів, які отримуються та сплачуються Гарантованим покупцем, здійснюється окремо за кожним із покладених на нього спеціальних обов’язків.

На розрахунки з виробниками електроенергії з ВДЕ Гарантований покупець спрямовує кошти, отримані:

-     в результаті продажу електроенергії з ВДЕ на організованих  сегментах ринку;

-     від оператора системи передачі (НЕК «Укренерго») за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, яка становить різницю між вартістю електроенергії за «зеленим» тарифом та виручкою від її продажу на ринку;

-     від адміністратора розрахунків (НЕК «Укренерго») за електроенергію з ВДЕ, продану для врегулювання небалансів (за вирахуванням зобов’язань з врегулювання небалансів балансуючої групи виробників з ВДЕ);

-     як позитивна різниця між доходами та витратами по діяльності підприємства з PSO для населення (у разі наявності).

Оплата виробникам електроенергії – ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» – здійснюється за рахунок отриманих коштів:

-     в результаті продажу електроенергії на організованих сегментах ринку (за вирахуванням коштів, необхідних для купівлі електроенергії на організованих сегментах ринку для виконання спеціальних обов’язків на території «острову Бурштинської ТЕЦ» та в окремі години для ОЕС України);

-     від адміністратора розрахунків (НЕК «Укренерго») за електроенергію ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго», продану як для врегулювання небалансів (за вирахуванням зобов’язань по врегулюванню небалансів підприємства по діяльності з PSO);

-     як від’ємна різниця між доходами та витратами по діяльності підприємства з PSO для населення, що враховується у вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел та сплачується оператором системи передачі (НЕК «Укренерго») (у разі наявності);


-     від постачальників універсальних послуг за куповану електричну енергію (за вирахуванням коштів, які сплачуються підприємством постачальникам універсальних послуг за послугу із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів).

 

8.   Як Гарантований покупець спрямовує кошти, отримані від продажу електроенергії з ВДЕ, на виплати «зеленій» генерації?

 

Гарантований покупець завжди керується принципом рівного підходу до усіх контрагентів. Розрахунки з виробниками з ВДЕ здійснюються пропорційно – в рівних частинах відповідно до обсягів відпущеної електричної енергії. Це забезпечує недискримінаційність та відсутність привілейованого становища. Тобто процент розрахунку з учасниками балансуючої групи гарантованого покупця рівнозначний.

 

9.   Чи подавати позови виробникам ВДЕ до підприємства? 

         

Зважаючи на ситуацію на ринку електроенергії та відсутність повної та своєчасної оплати Гарантованому покупцю Послуги, яку він надає НЕК «Укренерго», звернення до судових органів з позовами про стягнення коштів не прискорить виплат за продану «зелену» енергію. Навпаки, такі звернення можуть призвести до дестабілізації роботи Гарантованого покупця та зупинення тих виплат, які здійснюються сьогодні, та, як наслідок, призвести до ще більшого погіршення ситуації. 

 

10.   Скільки Гарантований покупець заборгував Енергоатому та Укргідроенерго?

 

         На початок липня 2020 року загальна сума невиконаних зобов’язань Гарантованого покупця перед  ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» становить ≈ 7,6 млрд грн. Це кошти, які необхідно сплатити за електроенергію, придбану у лютому, квітні, травні та червні 2020 року. Товарну продукцію за 2019 рік, а також за січень та березень Гарантований покупець оплатив на 100%.

 

11.   Коли борги перед ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» буде погашено?

Через ситуацію, яка склалась на ринку електричної енергії та значного зменшення з боку ДП «НАЕК «Енергоатом» обсягів продажу електроенергії Гарантованому покупцю у лютому, березні, квітні та травні, у першій половині 2020 року витрати підприємства перевищили доходи з діяльності з PSO для населення. Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», перевищення витрат над доходами включається до вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Цю послугу оплачує «НЕК «Укренерго».

Крім цього, існує заборгованість з боку «НЕК «Укренерго» перед Гарантованим покупцем з оплати електроенергії, проданої підприємством для врегулювання небалансів електроенергії. 

Гарантований покупець матиме змогу виконати зобов’язання перед виробниками електроенергії після погашення боргів за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, а також оплати заборгованості за небаланси електричної енергії.

12.   Чому за електроенергію Енергоатома та Укргідроенерго сплачено більше, ніж за «зеленим» тарифом?

 

Розрахунок за певний вид купленої електричної енергії відбувається за рахунок коштів, отриманих від реалізації відповідного виду електроенергії. На величину надходжень від реалізації таких видів електроенергії впливають обсяги продажів, періоди доби, в які здійснюється продаж тощо. Так, наприклад, обсяги електроенергії, придбаної на виконання PSO для населення, в декілька разів перевищують обсяги електроенергії, яку Гарантований покупець придбав за «зеленим» тарифом.

 

13.   Що Гарантований покупець робить для того, щоб покращити ситуацію з розрахунками?

 

Підприємство вживає всіх можливих заходів, щоб виконувати покладені на нього спеціальні обов’язки у повному обсязі. Гарантований покупець постійно звертається до органів державної влади за сприянням у подоланні кризової ситуації. 

 

Зокрема, з ініціативи та за участі Гарантованого покупця було:

     проведено роботу щодо забезпечення коригування прогнозних обсягів електричної енергії, придбаної постачальниками універсальних послуг в Гарантованого покупця у період з липня до листопада 2019 року. Як результат, збільшено загальну вартість відпущеної постачальникам універсальних послуг електроенергії, ці кошти дозволили спрямувати на розрахунки з ВДЕ додаткові 2,3 млрд грн та на 100% розрахуватись за електроенергію, відпущену в 2019 році; 

     знято цінові обмеження щодо заявок на продаж електроенергії, виробленої на атомних та гідроелектростанціях, а також з ВДЕ (тимчасово на період карантину), на організованих сегментах ринку. Це дозволяє уникнути дискримінаційних умов по відношенню до Гарантованого покупця під час продажу електроенергії та запобігає загальному «обвалу» цін на ринку;

     надана можливість Гарантованому покупцю укладати двосторонні договори з метою продажу електричної енергії, призначеної для виконання PSO для населення, поза організованими сегментами ринку;

     виправлені неузгодженості у податковому законодавстві у частині різного режиму оподаткування ПДВ електричної енергії та послуги зі збільшення частки виробництва електроенергії з ВДЕ, через які у Гарантованого покупця виникли зобов’язання з ПДВ на суму понад 2 млрд грн. На сьогодні оподаткування електроенергії та послуги здійснюється за фактом перерахування коштів («касовим» методом), і підприємство не відволікає кошти від розрахунків за електричну енергію.

 

Гарантований покупець бере активну участь у розробці плану заходів та відповідних нормативно-правових документів, спрямованих на стабілізацію роботи ринку електричної енергії.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook