Енергоатом позбавляє Гарантованого покупця можливості належного виконання спецобов’язків на ринку електроенергії



Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» обмежило відпуск електричної енергії державному підприємству «Гарантований покупець». Такі дії Енергоатома призводять до унеможливлення належного виконання спеціальних обов’язків, покладених на підприємство.

 

Так, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон) та Положення про покладення спеціальних обов’язків  на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (Положення), Енергоатом зобов’язаний продавати Гарантованому покупцю весь прогнозний обсяг електричної енергії, крім обов’язкового для продажу на ринку «на добу наперед» (РДН). Гарантований покупець продає цю електроенергію за визначеною ціною постачальникам універсальних послуг (ПУП) в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів. Дотримання вимог законодавства всіма виконавцями спеціальних обов’язків є запорукою стабільного забезпечення населення України доступною електроенергією. 

 

З 29 березня Енергоатом зменшив відпуск електроенергії Гарантованому покупцю на 40% від обсягів, передбачених Законом та Положенням. Як повідомлялося, аналогічні дії Енергоатома у лютому – зменшення продажу електроенергії на 25% – вже призвели до значного перевищення витрат над доходами та накопичення заборгованостей держпідприємства. 

 

Наразі через значне збільшення обмежень з боку Енергоатома Гарантований покупець не матиме достатніх фізичних обсягів електроенергії для належного виконання спецобов’язків із забезпечення потреб побутових споживачів в окремі години доби. Як наслідок – виникне необхідність купувати додаткові обсяги електроенергії для покриття графіку споживання у години пікового навантаження. А коштів, які підприємство отримає від продажу незначних вільних обсягів у нічні години, буде недостатньо для купівлі «денної» електроенергії для населення в об’єднаній енергосистемі України та для забезпечення доступною електроенергією побутових споживачів на території постачання «острова Бурштинської ТЕС», не кажучи вже про розрахунки з виробниками електроенергії.

 

Фахівці підприємства провели детальний аналіз існуючої ситуації, а відповідні висновки направили до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 

Недостатність обсягів електроенергії призведе до збільшення негативної різниці між доходами та витратами на суму понад 1,5 млрд грн та суттєвого зниження платоспроможності підприємстванакопичення заборгованостей, експоненціального зростання штрафних санкцій, ще більшої дестабілізації розрахунків на ринку. Крім того, різниця між доходами та витратами, яка згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії» включається до вартості послуги, що надається НЕК «Укренерго», збільшує тариф на передачу, додатково навантажує непобутового споживача, і напряму впливає на економіку країни в цілому. 

 

Відзначимо також позицію Регулятора з цього приводу. На думку НКРЕКП, такі дії Енергоатома призводять до порушення законодавства у частині виконання спеціальних обов’язків. Це, у свою чергу, є порушенням ліцензійних умов провадження господарської діяльності та може призвести до застосування заходів державного контролю з боку Регулятора.

 

Наголошуємо: необхідне негайне відновлення передбачених законодавством обсягів продажу електроенергії Гарантованому покупцю. Ситуація, що склалася, ставить під загрозу повноцінне та стабільне функціонування всього ринку електроенергії в Україні та забезпечення українців доступною електроенергією – товаром першої необхідності – в умовах загальнонаціонального карантину. 

 

Підприємство вживає всіх можливих заходів та звернулося до всіх компетентних установ та органів для сприяння терміновому вирішенню кризової ситуації.




Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook