Уточнено обсяги електричної енергії, купленої ПУП для потреб населення



На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2019 року № 1003 Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії Гарантований покупець здійснив коригування прогнозних обсягів електричної енергії, купленої для задоволення потреб населення.

Нагадаємо, Гарантований покупець продає постачальникам універсальних послуг (ПУП) електроенергію в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів. При цьому, попит постачальників на електроенергію не був належним чином контрольований. Оновлена примірна форма договору між ПУП та Гарантованим покупцем (затверджена наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України від 13 грудня 2019 року № 507зобов’язує постачальників підтвердити фактичне споживання електроенергії побутовими споживачами.

Так, в рамках коригування на фактичні дані щодо обсягів споживання електричної енергії побутовими споживачами Гарантований покупець та електропостачальники узгодили:

  • погодинні фактичні обсяги споживання електричної енергії побутовими споживачами, які узгодили з відповідними ОСР та ОСП;
  • погодинні обсяги відхилення прогнозних обсягів від фактичних;
  • розрахунок ціни електроенергії;
  • фактичну вартість купівлі-продажу електричної енергії;
  • акт коригування до Акта за кожен розрахунковий період.

Гарантований покупець та електропостачальники узгодили та підписали всі необхідні документи.

Так, за результатами коригування, загальну вартість відпущеної ПУП електроенергії було збільшено на 2,88 млрд грн (з ПДВ). Ці кошти дозволять компенсувати збитки підприємства від застосування обмежень цінових заявок (встановлених Постановою КМУ від 21.08.2019 №803) у сумі 0,6 млрд грн і спрямувати кошти на зменшення вартості послуги, що надається ПрАТ «НЕК «Укренерго», та, відповідно, на розрахунки з ВДЕ – 2,27 млрд грн (з ПДВ).

Таким чином, заборгованість перед Гарантованим покупцем з боку НЕК «Укренерго» трансформувалася у заборгованість ПУП.

Наразі Гарантований покупець очікує платежів від електропостачальників за графіком – до 29 лютого 2020 року. Після надходження коштів від постачальників універсальних послуг підприємство матиме змогу спрямувати різницю між доходами та витратами, що виникла під час виконання ним іншого виду спеціальних обов’язків, на розрахунки за «зеленим» тарифом.



Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook