Коментар Гарантованого покупця щодо заяв про наявність всіх можливостей для виконання спецобов'язків



У повідомленні, оприлюдненому 17 лютого 2020 року, ДП «НАЕК «Енергоатом» запевняє, що «діюче законодавство надає Гарантованому покупцю усі необхідні важелі для виконання спецобов’язків, зокрема право на звернення до Регулятора із сумою компенсаційного платежу, який розрахований з урахуванням усіх витрат, передбачених законодавством».  Компанія наголошує, що зніме обмеження на продаж лише за умов повної сплати вартості електроенергії та штрафних санкцій.

 

Гарантований покупець не може з цим погодитись, оскільки запропоновані шляхи врегулювання ситуації не дозволять підприємству вчасно виконати свої платіжні зобов’язання з огляду на:

 

1. Термін затвердження послуги. Зазвичай Регулятор затверджує послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії,  яку Гарантований покупець надає ПрАТ «НЕК «Укренерго», у 20-тих числах наступного місяця. Це робить неможливими розрахунки з Енергоатомом навіть за графіками, що діяли до їх перегляду.

2. Несвоєчасність та неповнота сплати послуги. Укренерго не своєчасно та не у повному обсязі сплачує вартість послуги, затвердженої НКРЕКП.

3. Касовий розрив. Гарантований покупець, згідно з законодавством, отримує кошти за продану постачальникам електроенергію пізніше, ніж має заплатити Енергоатому за прибдану електроенергію.

 

Таким чином, Гарантований покупець не має можливості виконати вимоги Енергоатома щодо дотримання строків сплати за електроенергію.