Про обмеження відпуску атомної електроенергії для виконання спецобов’язків



За рішенням Уряду, на державне підприємство «Гарантований покупець» покладено спеціальні обов’язки, що передбачають, зокрема, надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів з метою забезпечення стабільності – так званий механізм PSO. Функціонування механізму PSO здійснюється відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків  на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, що регулює умови взаємовідносин між всіма учасниками, на яких покладено спецобов’язки.

 

Зокрема, згідно з Положенням, ДП «НАЕК «Енергоатом» зобов’язане продавати ДП «Гарантований покупець» весь прогнозний обсяг електричної енергії, крім обов’язкового для продажу на ринку «на добу наперед» (РДН). Гарантований покупець, у свою чергу, продає цю електроенергію за визначеною ціною постачальникам універсальних послуг (ПУП) в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів.

 

При цьому, ціна купівлі електроенергії Гарантованим покупцем у Енергоатому у декілька разів перевищує ціну продажу електроенергії для потреб населення57 та 15 копійок відповідно. Різниця між ціною купівлі і продажу (понад 40 копійок за кожний кіловат) компенсується за рахунок коштів від продажу Гарантованим покупцем на РНД залишків електроенергії після відпуску електроенергії ПУП. 

 

Впродовж лютого 2020 року (12-14.02) НАЕК «Енергоатом» обмежила продаж електричної енергії для ДП «Гарантований покупець». Компанія заявляє, що «цього обсягу електроенергії більш ніж достатньо для забезпечення потреб населення». 

Проте з огляду на:

  • скорочення обсягів продажу електроенергії Гарантованому покупцю з боку Енергоатома;
  • неповноту покриття погодинного графіку споживання купленої у Енергоатома електроенергії для потреб населення;
  • надзвичайно низькі ціни на електроенергію у нічні години доби;
  • волатильність цін на ринку

 

Гарантований покупець постає перед суттєвою загрозою зриву виконання спецобов’язків.

Скорочення відпуску атомної електроенергії за рахунок зазначених обмежень, та позбавлення підприємства джерела компенсації різниці між цінами продажу електроенергії ПУП та купівлі у Енергоатома, призведе до збитковості Гарантованого покупця та лишить можливості для подальших розрахунків з ДП «НАЕК «Енергоатом» за куплену електроенергію.

Результатом цього стане подальше накопичення заборгованостей, лавиноподібне збільшення штрафних санкцій до Гарантованого покупця та ще більша дестабілізація ринку.