Гарантований покупець звернувся до Державного бюро розслідувань, щоб врятувати «зелену» енергетику від фінансового колапсу



 

16 липня 2019 року державне підприємство «Гарантований покупець» подало заяву про вчинення кримінального правопорушення до Державного бюро розслідувань (ДБР) на суддю Окружного адміністративного суду м. Києва. Приводом стала винесена ним ухвала від 27 червня 2019 про зупинення дії тарифів ПрАТ «НЕК «Укренерго».

 

Ухвалення цього рішення має ознаки вчинення злочину, що передбачено частиною 1 статті 375 Кримінального кодексу України. У ній сказано, що «постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років».

 

Крім того, розгляд заяви про забезпечення позову було здійснено без повідомлення учасників справи, а забезпечення позову здійснено до пред’явлення позову.

 

Таким чином, незаконне рішення щодо зупинення тарифів вплинуло на розрахунки «Укренерго» з «Гарантованим покупцем», а останнього – з зеленою генерацією. 

 

Слід зазначити, що переважна більшість виробників електроенергії з альтернативних джерел енергії реалізує проекти із залученням кредитних коштів від міжнародних фінансових та банківських установ. Кредиторами зеленої енергетики є ЄБРР, IFC, Overseas Private Investment Corporation (OPIC, США), KfW IPEX-Bank (Німеччина), ChinaDevelopment Bank (Китай), Landesbank Berlin AG, Oddo BHF (Bayern Lb (Німеччина) та десятки інших. Джерелом повернення залучених коштів є надходження від продажу виробленої електричної енергії. 

 

Якщо виробники не отримують кошти від Гарантованого покупця, то не можуть погашати кредити перед банківськими установами. В такому випадку вони матимуть обґрунтовані підстави для звернення до міжнародних судових інстанцій з позовами про стягнення з Держави Україна неотриманих  коштів, виплата яких гарантована на державному рівні. Суми збитків держави у цьому випадку можуть сягнути близько 60 млн € за кожний місяць невиплат за електроенергію, вироблену за зеленим тарифом.  Більш того, наслідком порушення прав підприємств зеленої енергетики стане невиконання зобов’язань України перед Європейською Енергетичною Спільнотою.




 

Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook