«Зелені» та «Гарантований покупець» закликають суд розблокувати виплати на ринку ВДЕ



Директор державного підприємства «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець вважає, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про зупинення дії постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яким встановлено тариф ДП «Укренерго», поставило під загрозу розвиток «зеленої» енергетики. Він підкреслив, що сподівається на скасування цього рішення в процесі розгляду апеляції у справі. З такою заявою керівник ДП виступив на прес-конференції 30 липня 2019 року.

«Гарантований покупець здійснює викуп всієї електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, і реалізує її на ринках. У розрахунках із зеленою генерацією основною складовою (майже дві третини суми) – є кошти, отримані від ДП «НЕК «Укренерго». На жаль, на даний момент, всі кошти, які ми отримали від продажу на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, не забезпечують розрахунки із зеленою генерацією у повному обсязі», – резюмував він.

Асоціації та гравці ринку поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) також розраховують на швидке розв’язання проблеми, оскільки ситуація негативно впливає не тільки на галузь, а й погіршує інвестиційний клімат та імідж України.

За словами в.о. голови правління «Всеукраїнська асоціація відновлюваної енергетики» Олени Колтик, ситуація є критичною, і викликає стурбованість міжнародних інвесторів.

«Зараз галузь відновлюваної енергетики – це 457 компаній, які повірили в Україну, ризикнули, вклали сюди кошти і зараз можуть залишитися ні з чим. Якщо рішення суду буде негативним, ми ризикуємо побачити на ринку відновлюваної енергетики повне банкрутство. Результат – зіпсована репутація держави і весь інвестиційний клімат в країні. Якщо сьогодні хтось думає, що це стосується дуже маленької галузі – він помиляється. Ця проблема зачепить всіх, хто потребує інвестицій», – переконана Колтик.

Нагадаємо, 27 червня Окружний адміністративний суд Києва за позовом акціонерного товариства «Нікопольський завод феросплавів» зупинив дію постанов НКРЕКП від 7 червня 2019 року №954 і №955, які встановлювали тарифи для НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року. Зупинення дії зазначених постанов вплинуло на весь подальший ланцюг розрахунків із зеленою генерацією та їх інвесторами.




Приєднуйтесь до нас на Facebook, щоб дізнаватися про новини першими → http://bit.ly/GpOnFacebook